miércoles, 2 de diciembre de 2009

Autoexamen del pecho

Ayer fue el Día Mundial de la lucha contra el SIDA. Se escogió ese día porque el primer caso de esta enfermedad, fue diagnosticado el día 1 de diciembre.

Ahora os voy a hablar de otro tema, la exploración del pecho en la mujer. No se si sabéis que hace poco dijeron por la tele que habían cambiado la edad para ir por primera vez a realizarse una mamografía. Ahora se hace a partir de los 40 años.

El caso es, que aunque no se tenga que ir hasta tener esa edad (que a mi me parece que se han colado un poco), si que hay que autoexplorarse cada mes.
He encontrado un informe que me ha parecido bastante interesante, porque viene con dibujitos y es muy claro.

Os lo copio tal cual* y os dejo el enlace para los que queráis saber algo más. Eso sí, está en catalán.
*No se que pasa que en la vista previa se ve bien pero al publicarlo sale cortado, lo he tenido que modificar un poco, así que es mejor que lo veáis desde el enlace.

La inspecció


Consisteix a observar l'aspecte extern dels pits. Es realitza observant atentament cadascun dels pits en un mirall i comparant·los de la manera següent:


1· Primer, observeu-los amb els braços caiguts al llarg del cos.
2· Després, poseu les mans sobre els costats i contraieu els músculs del pit, per tal de ressaltar-hi les possibles deformacions i anomalies.
3· Finalment, poseu les mans al clatell i gireu el bust lleugerament, cap a la dreta i cap a l'esquerra.

Anomalies


Les anomalies més freqüents i que cal observar amb més atenció són les següents:









1· Canvis en la textura de la pell (plecs, clots, etc.). Èzcema al voltant del mugró.
2· Deformació dels pits (diferents l'un de l'altre, en la seva forma i posició).
3· Desviament o retracció del mugró.
4· Vessament de secrecions sanguinolentes pel mugró.
5· Equimosi o taca de color blau morat entorndel mugró.

Si advertiu algun d'aquests signes, consulteu el vostre metge de capçalera

La palpació

Permet descobrir possibles bonys o nòduls anormals en el pit. Per realitzar aquesta exploració, cal que la dona estigui estirada còmodament i ha d'utilitzar el tou dels dits. Cal conèixer bé l'estructura normal dels dos pits per poder notar qualsevol cosa estranya.




1. Poseu el braç esquerre darrera el cap i exploreu el quart interior superior. Feu-ho de fora cap endins i des del tòrax i les costelles cap al mugró. Examineu el quart interior inferior de la mateixa manera. Aprofiteu per palpar la zona que rodeja el mugró.
2. Abaixeu el braç i col·loqueu·lo al llarg del cos, per tal d'explorar el quart exterior inferior. Palpeu cap endins i en direcció al mugró, des de les costelles i per fora de la zona del pit.
3. Continueu en la mateixa posició per explorar el quart exterior superior del pit. Palpeu aquesta regió fins a l'aixella.
4. Palpeu l'aixella per detectar la presència de possibles bonys o nòduls.
5. Finalment, premeu suaument cada mugró i observeu si es produeix alguna secreció sanguinolenta.
6. Procediu de la mateixa manera per explorar el pit dret, amb el braç dret col·locat darrera el cap i posteriorment, amb el braç dret estirat al llarg del cos.

La mama, a més de ser un òrgan destinat a la lactància, té una gran importància en l'estètica de la dona, i també com a òrgan sexual secundari. Hi ha òrgans d'accés molt difícil, com els que estan allotjats a les grans cavitats del cos (abdomen, tòrax, crani). N´hi ha d´altres, però, com les mames, que es troben a l'abast de la vista, de la mà i de totes les tècniques auxiliars per al diagnòstic de la seva possible malaltia, quan aquesta és al seu inici i està totalment localitzada. La importància d'un diagnòstic correcte, realitzat en el moment en què es presentin els primers símptomes d'una possible malaltia, radica en el fet que, tot i que es tracti d'una afecció cancerosa, pot guarir-se. D'altra banda, en el cas d'una malaltia benigna, com més aviat es detecti, menys traumes causarà a la dona.c


Cal recordar que les activitats preventives de càncer de coll uterís'han de realitzar mitjançant una citologia de Papanincolau cada tres anys, després de dues citologies amb resultat normal anuals.
Per el diagnòstic precoç del càncer de mama es recomana la mamografia cada 2 anys a partir dels 50 anys fins als 69 anys. L’autoexploració mamària no pot substituir en cap cas la recomanació de realització de mamografia


Per tal que l'autoexamen dels pits sigui eficaç, es recomana:


1. Fer·lo un cop cada mes.
2. L'època més adequada és una setmana després de la menstruació, ja que és quan els pits estan més tous.
3. Fer·lo en dues fases: la inspecció i la palpació.

No hay comentarios: